כמה לולבים בסה”כ גדלים על עץ דקל אחד מתחילת העונה עד סוכות?
בד”כ מעץ צעיר מצליחים להוציא 13 לולבים. עונת קטיף הלולבים מתחילה מיד אחרי פסח, כאשר מידי שבועיים מנפיק העץ לולב אחד מוכן. מומחיות מיוחדת נדרשת לדעת את הזמן המדויק לקצירת הלולב, שכן עליו להיות בשל דיו, אך לא יותר מידי, שכן אז התיומת עלולה להיפתח אחרי הקצירה.
כמה זמן לוקח ללולב לגדול?
בחורף קצב הצמיחה שלהם איטי מאוד, בערך 2.5 ס”מ ליום, בקיץ לעומת זאת, קצב הגידול הוא 4 ס”מ ליום בממוצע, כלומר, שהלולבים שלנו שהם באורך
של 100 ס”מ בממוצע, הרי שקצב הגידול של לולב ממוצע בחורף עומד על כחודש וחצי, ובקיץ קצת פחות מחודש ימים.
מאיזה חלק בדקל צומח הלולב?
למעשה, תהליך היווצרותו של הלולב מתחילה כבר בתוך הגזע, בתוך מה שנקרא ’לבבות דקל’. בשונה משאר העצים, שהצמיחה שלהם היא בקליפת הגזע, שם יוצאים הענפים ומהם הפירות. הדקל לעומת זאת, ליבת הדקל היא זו שמצמיחה את הענפים והפירות. כך הלולב מתחיל להתפתח כלבבת-דקל בתוך הגזע, וכשמגיע הזמן, הלבבה מתחילה להנביט מתוכה את הלולב
מה הסימן על עץ דקל שהוא 'כפות תמרים'?
כל עצי הדקל הכשרים מצמיחים תמרים, אם ראית עץ דקל שאין בו אשכול תמרים הוא אינו 'כפות תמרים'.
איך מצליחים לשמר את הלולבים מרגע קטיתפו עד סיום החג?
זהו אכן אחד האתגרים הגדולים של כלל המגדלים. לפי קצב הצמיחה האמור לעיל, הרי אין סיכוי שיהיו יותר מכמה אלפי לולבים מכל הקטיף האחרון לפני סוכות, וכדי שכל כלל ישראל יוכלו לברך ’על נטילת לולב’ חייבים להתחיל את הקטיף כבר ממחרת הפסח. אצלנו ב”הלולב” פיתחנו תהליך חיטוי מיוחד מאוד במתכון ללא שום חשש הלכתי כלל, כך שכשאתה קונה את הלולב אתה מקבל אותו טרי כאילו זה נקטף לפני כמה שעות!
האם יש מעלה כלשהי בלולב שנקטף ממש לפני החג?
חד משמעי, לא. וגם אם היה מעלה כזו, הרי שלולבים כאלו אינם קיימים בכלל בשוק, חוץ מבודדים ממש, כולם נקטפו לפני כמה חודשים. אולם כאמור, אין בכך שום מעלה, ואולי להיפך, כי כבר לא מספיקים להעביר את הלולב תהליך חיטוי, ולכן הסיכוי שהלולב יהפוך ליבש במהלך החג - גדול יותר, ואילו לולב שעבר תהליך חיטוי זה לא יקרה.
לפי מה קובעים את סדר הדרגות בלולב?
כל ההבדלים בין הדרגות בחברת הלולב הם הבדלים הלכתיים ברורים, שנידונו בין הפוסקים בארוכה. על כל דרגה אנחנו מציינים את ה’מראה מקום’ של הפוסקים המחמירים בזה. אנחנו מדרגים את הלולבים לפי הגדרות הפוסקים על כל תוספת חומרה, כך שכל אחד יכול להחליט על איזה חומרה הוא מחמיר ועל איזה לא. אפשר לעיין בעלון מידע לצרכן, המצורף לכל אחד מהלולבים, ולדעת בדיוק מה יש בפנים.
מי קובע את הדרגה של כל לולב?
מי שלא ביקר במפעלי הלולב, יתקשה להבין את תהליך המיון הקפדני והארוך שעובר כל לולב. צריך לראות כדי להבין.
צוות אברכים יראי שמים, בקיאים בהלכות ד' מינים, בעלי ניסיון רב בבדיקת ד’ מינים ממיינים כל לולב והדס בבדיקה קפדנית ביותר. כל לולב עובר כמה וכמה תהליכי מיון, מן הקל אל הכבד. כאשר צוות הממיינים הראשוני, בודק ראשית אם הוא כשר או פסול, אם הוא פסול הוא נזרק מיד, ואם הוא כשר הוא נכנס לתהליך המיון. כאשר הצוות הראשון משאיר אצלו את הלולבים בדרגה הנמוכה ביותר ה”כשר”. ומעביר לצוות הבא שמשאיר אצלו רק את אלו שבדרגת ”מובחר” ומעבירים הלאה את הלולבים שבדרגה גבוהה יותר.
וכן הלאה, מהמובחר למהודר ומהמהודר למפואר ומהמפואר למיוחד. מעל כל הצוותים מופקדים הג”ר דוד בטלמן או הג”ר נתנאל ברנדסדורפר ועוברים בדיקה נוספת על כל הלולבים לראות אם הממיינים אכן דירגו את הלולב בדרגה הנכונה.
כלומר שלולב בדרגת ”מיוחד” עובר לא פחות מ 6- בדיקות של בודקים מיומנים ומקצועיים.
והלולב בדרגת "מפואר" עובר 5 בדיקות, וכן הלאה. ולכן הסיכויים שהלולב לא יתאים לדרגה שלו שואף לאפס.
אותו סיפור בדיוק קורה גם בהדסים.
מה המשמעות של א’ א’?
אני לא יודע מהי ההגדרה הזו, ומי קבע אותה. אצלנו הולכים רק לפי הגדרות הפוסקים ומה שהם לימדונו על מה שצריכים להקפיד, כל לולב שמקבל דרגה מסוימת, יש לו סיבה מדויקת ומוצדקת ע”פ אותם פוסקים.
איך אני יכול לדעת שמה שקניתי תואם לדרגה?
כפי שכתבנו למעלה, לאחר כל סדרת המיונים כמעט לא ייתכן למצוא אצלנו לולב שאינו תואם לדרגה שלו. אבל בכל מקרה אנחנו נותנים אחריות מלאה על הלולבים שלנו. כלומר שאם אכן קרה טעות וללולב אין את המעלות של אותה דרגה, ניתן לגשת למקום בו קנית ולהחליף את הלולב מיידית.
איך ניתן למיין מאות אלפי לולבים ללא טעויות?
לקח הרבה שנים ל”הלולב” לעלות על הסוד הזה, אבל בשיטת המיון של ”הלולב” כאשר כל ממיין אחראי על הדרגה שלו בלבד, והממיין עובר הכשרה מאוד מקצועית כדי לדעת לזהות את הדרגה שהוא אחראי עליו, ולהחליט במהירות אם זה שייך לדרגה שלו או יותר טוב או פחות טוב.
איך אני יכול להיות בטוח שהלולב שקניתי יישמר בדרגתו עד סוף החג?
כאמור, אחד הסודות המקצועיים של ”הלולב” הינו - שיטת השימור הייחודית. כמובן שיש להקפיד על כללי האחסון המופיעים בעלון המידע. ברור שאם הלולב ישהה בשמש כל היום הוא יתייבש, אבל אם מקפידים על הוראות האחסון זה יישמר בעז”ה באותו מצב בדיוק בו קנית אותו עד סוף החג.
כמה אחוז מכלל הלולבים הם בדרגת מיוחד/מפואר וכן הלאה?
אחוז הלולבים המגיעים לדרגת ”מיוחד” הם רק 4.5% מכל הקטיף של העונה, לעומת דרגת כשר למשל שמהווה למעלה כ 35%- אחוז, ”מפואר” יוצא בד”כ בין 10-12% , ומהודר כ 25% אחוז וכן מהמובחר. כך שאם קנית מהמיוחד או מפואר קיבלת מוצר באמת מיוחד ומפואר, שלא תמצאו הרבה כמוהם בשוק ה’פתוח’...
כמה אחוז מכלל ההדסים הם בדרגת מיוחד/מדויק?
ממיוחד-מדויק יש כ 3% בלבד מכל הקטיף! לעומת דרגת ”כשר” למשל, שמהווה למעלה מ 30% אחוז, ממפואר יוצא בד”כ בין 15% , ומהודר כ 20% אחוז וכן מהמובחר.
למה לא לקנות לולב/הדס פתוח ולבדוק לבד או ללכת לשאול רב?
ישנם אינספור סיבות להעדיף לולב או הדס סגור באריזה מבית סמט. קשה לכלול את כל המעלות במסגרת צרה זו. ננסה אפוא לגעת בעיקרי הסיבות המרכזיות.
1. אתה מקבל בדיוק את הדרגה שאתה מצפה.
2. ללולב וההדס יש אחריות מלאה במקרה וזה לא תואם לציפיות.
3. הלולב נבדק ע”י רב מומחה בתחום עם נסיון עצום, הבודק אלפי לולבים במשך כל העונה.
4. הלולב וההדס שקנית לא נבחר בשבילך מהחבילה שהמוכר הוציא לך, הוא נבחר ע”י רב מומחה מכל הקטיף שהיה השנה (כמה מאות אלפים)
5. ללולב וההדס שלך לא יהיו הפתעות במהלך החג עקב מיונו ואחסונו בקור המתאים ואריזתו המקצועית לשמירת טריתו וכפי שקנית אותו ככה הוא ישאר עד היום האחרון - באחריות.
6. הלולב שלך גדל בעץ דקל טרי עם השקיה מקצועית, לפי כל כללי ההלכה והפרקטיקה המקצועית.